Kategorie
Elektronické platby
Elektronické platební metody

Jaký je rozdíl mezi PG a VG?

Mnoho začátečníků, ba dokonce i někteří zkušenější e-kuřáci, si stále pletou a nejsou si jisti v rozdílech mezi propylenglykol (PG) a rostlinným glycerinen (VG) v e-liquidech. Abychom vám pomohli lépe pochopit a naučit se některé informace o pozadí těchto složek, vytvořili jsme tento článek. Na začátku je ovšem nutné si povědět něco o pozadí a terminologii PG a VG. Termín PG je zkratka pro propylenglykol a termín VG pochází z vegetable glycerin.

Typický e-liquid obsahuje pět základních složek. Tyto složky jsou propylenglykol (PG) nebo Vegetable Glycerin (VG), voda, aroma, a nikotin. V mnoha případech výrobci e-liquidů kombinují množství PG a VG, aby dosáhli lepších vlastností výsledného e-liquidu. Na konci tohoto článku se podíváme na směsi obou přísad, a také si vysvětlíme, proč výrobci kombinují tyto dvě složky.

Prophylenglykol

Prophylenglykol (PG) je organická sloučenina, která se vyrábí z oxidu propylenu. Tato sloučenina je bezbarvá, bez zápachu a má nízkou viskozitu. Americký úřad FDA (Food and Drug Administration) označuje prophylen glykol jako bezpečný pro použití v potravinách, kosmetice a léčivech. PG se využívá jako zvlhčovadlo v medicíně, kosmetice, potravinách, zubních pastách, ústních vodách, tabákových výrobcích a elektronických cigaretách.

Vegetable Glycerin

Vegetable Glycerin (VG) je zcela přírodní tekutina, která se získává extrakcí z rostlinných olejů, a to zejména ze sóji, kokosového a palmového oleje. Je typicky bezbarvá s malým náznakem zbarvení, bez zápachu, v některých případech je mírně nasládlá a poměrně viskózní. Stejně jako PG je i VG schválen americkým FDA. Vegetable glycerin se používá zejména v kosmetice, potravinách a e-liquidech.

Míchaní PG a VG - Všichni výrobci e-liquidů dnes mixují poměr PG a VG, aby výsledný e-liquid měl ty nejlepší vlastnosti. Různí výrobci mají i různé poměry těchto dvou složek. Nejčastěji se setkáváme s 50/50, 60/40 nebo 70/30 v poměru PG/VG. Kombinací obou složek se dosahuje rovnováhy, pokud jde o intenzitu chuti, hit a hustotu páry.